Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2011 22:01 - VІІІ МЕТАЕЗИКЪТ
Автор: shonyrai Категория: Изкуство   
Прочетен: 40757 Коментари: 12 Гласове:
4

Последна промяна: 23.01.2011 22:18


       МЕТАИЗРАЗИ, ДУМИ – КЛИШЕТА. КАК ДА СЛУШАМЕ
       И РАЗБИРАМЕ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ 

             Някои оратори оставят трайни впечатления сред своите слушатели – не само с умението да владеят и контролират като тип послания елементите на невербалната комуникация, а най – вече с позитивната насоченост на словото, въздействащо и насърчаващо. Един от тези оратори е представител на академичната реторика – д-р Мюлер, ректор на Университета в Коста Рика. Речта е произнесена пред неговите студенти по повод започващата война между САЩ и Ирак по времето на Буш. Ето и речта:
      „Имам честта да живея в уникално време от човешката история. Толкова съм развълнуван от случващото се по света днес. Никога досега в човешката история не е имало глобален, явен, публичен, жизнеспособен открит диалог за самата законност на войната. Какви ще бъдат последствията? Цената? Какви биха могли да бъдат мирните алтернативи? За какви преговори не сме се сетили? Какви са същинските намерения при обявяване на война? Милиони хора по света явно са намерили нов изразител на мненията си. Може би от решението да се нападне Ирак – ще излезе нещо добро. И накрая – един прекрасен цитат от Далай Лама: „Ако искате да изпитате мир -  осигурете мир за другиго. Ако искате да знаете, че сте в безопасност, направете така, че други да знаят, че са в безопасност. Ако искате да разберете по – добре на пръв поглед неразбираеми неща, помогнете на другиго да разбере по – добре. Ако искате да се излекувате от гнева или тъгата, потърсете как да излекувате другиго от неговия гняв или тъга. Тези други се оглеждат за вас. Търсят напътствието, помощта, куража, силата, разбирането и сигурността ви точно сега. И най – вече търсят вашата любов”.  Речта е цитирана от Ричард Брансън в книгата му” Как изгубих наивността си, докато се забавлявах и правех бизнес” / 2008 /.
        Ако си припомним и някои други речи, може би ще си припомним и нашите позитивни усещания. Какво изразява обаче понятието позитивност? Това е своеобразно „ветрило” от възможности и правилният избор е пред всекиго от нас. Той, личният избор  се диктува от ценностното ни отношение към света, от убежденията ни, от личния морал. Нравственият критерий лежи в основата на ценностната ни ориентация и триадата мисъл – реч – поведение отразяват и критерии, и ориентации.
      Откликът от произнесените думи, дълбочината на смисъла, позитивността, скрита зад думите, не само са в състояние да убедят аудиторията, но и да въздействат и я мотивират за действия.
    Но при други ораторски речи може да се наблюдават лингвистични намеци, които подсказват липса на ангажираност, както  и други знаци, нарушаващи степента на доверие спрямо дадения човек. Това е характерно за областта на метаезика – това са онези думи и изрази,които могат да разкрият истинските мисли и намерения на говорещия. Също, както и езикът на тялото, метаезикът събужда в нас едно предусещане – обикновено го определяме като интуиция, вътрешен глас, шесто чувство, предчувствие, тъй като в действителност говорещият  няма предвид точно онова, което ни казва.
      Със скрития замисъл и смисъл на произнасяните думи се занимават редица изследователи. Едни от тях са А. Пийз и А. Гарнър в книгата „Езикът на тялото. Скритият смисъл на думите” / 2000 /.Метаезикът особено често се използва в междуличностните отношения, но в ораторското изкуство също може да се долови. Посланието на едни от най – често употребяваните думи и изрази може да бъде разшифровано и доловеният скрит смисъл ще помогне да се разберат нюансите на истинските чувства, мисли и намерения, които се крият зад тях.
      Според Тълковните речници понятието метаезик означава: „ скрит език, в който са закодирани определени идеи, различни от изказваните в момента на говоренето посредством естествен език”. С други думи – метаезикът  е скрит в използвания език. Наричат ги още „детонатори на раздразнението” / с. 203 /.
       В „Харизмата и нейният ефект” / 2004 / авторът Д. Гилфойл като „детонатор” посочва твърдението „Честно да ви кажа, проучих всяка една възможност...” / с. 249 / Истината няма нужда от нищо, което да обяви пристигането й. Говорещият очевидно е наясно, че онова, което се кани да каже, по своята същност е нечестно, затова манифестира „честност”, за да заблуди слушателите си. Това е един често срещан езиков модел, дефиниран от специалистите по психолингвистика като имплицирана измама. Препоръчително е да се избягват изказвания с подобни думи. Гилфойл съветва настоящите и бъдещи оратори да не ги използват като „вербални патерици” , защото, макар и неволно ще се събуди чувствителността на слушателите на тема измама на подсъзнателно ниво.
      Друг подобен израз е „Повярвайте ми, вярвайте ми, колкото и да не ви се вярва...” В повечето типове контекст тези думи и изрази са безспорни знаци за измамно поведение или в някои случаи – несигурност или съмнение относно истиността на твърдението. Изразът „Колкото и да не ви се вярва...” може да бъде изтълкуван и като признак на безразличие или безпристрастност с цел прикриване на силно желание да се излъже или да се внуши истината на всяка цена. Тези изрази е препоръчително да се избягват, а вместо тях – да си създадем навика да казваме онова, което мислим и да мислим онова, което казваме.
       Подобни изрази са също „ Естествено, очевидно, разбира се, явно, това се подразбира от само себе си...”Те изразяват снизхождение или високомерие заради онова, което говорещият знае. Един от най – лесните начини да се изгуби разбирането на аудиторията е да се демонстрира комплекс за превъзходство чрез лингвистични знаци като изброените по – горе. В някои дялове от лингвистиката думи като „очевидно” и „явно” се тълкуват като „ изгубени агенти” – чрез тях на подсъзнателно ниво долавяме, че някой иска да ни измами или да ни спечели за вече известна кауза.
      Съществуват 2 вида изказ – силен и безсилен. 
 
Силният изказ е:

   -   категоричен и директен;
-                    тече плавно;
-                     няма накъсвания;
-                     не съдържа почти никакви колебания;
-                     демонстрира безпроблемно боравене с  
          езиковите средства;

-                    внушава усещане за добро владеене на
         материята.

     При безсилния изказ говорещият е:
-                   несигурен в своята реч, тон и поведение;
-                    често говори със заобикалки;
-                   използва често хъмкания, мънкания и други
         речеви индикации за немощ;

-                    несигурен е в съдържанието на посланието;
-                    накъсва речта си;
-                   използва въпроси, завършващи с „нали?”,
         „Ясно ли е?”, „не мислите ли?” и т.н.;

-                   изглежда неподготвен сякаш още не си е
         събрал мислите;

-                  не води своите слушатели към завършеност
         на мисълта.

             Изследователите достигат до следните изводи:
-                аудиторията се разсейва от безсилния начин
на поднасяне на речта;

              при силния изказ – аудиторията се настройва
лагосклонно относно внушенията на        посланието;

-                силният изказ е индикация за интелигентност, компетентност, правдоподобност, знания на говорещия;
-                     тезата на силния изказ се оценява като по – внушителна, по – логична, по – разумна и по – здравомислеща, отколкото тезата при безсилния изказ;
-                     силното послание при силния изказ внушава повече позитивни мисли и почти никакви негативни.
     Произнасянето на „ъммм”, „Амииии” са индикации за говорител, излъчващ поголовна несигурност и неподготвеност. Подготовката на съдържанието и  РЕПЕТИЦИИТЕ  са сред тайните на силния, мощен изказ. Не бива да се оглеждаме като безпомощно дете и да търсим одобрението на аудиторията – трябва да изхождаме от презумцията, че вече го имаме!
     Фрази като „Знаете ли...”, Нали разбирате...”, „Един вид...”, „На практика”... са паразитни, най – широко разпостранени сред по – неуките и по – необразованите членове на обществото и могат да бъдат чути в повече радиопредавания или чрез пряко телефонно участие на слушателите или зрителите в ефир. Подобно звучене има и паразитната дума „Значи” – обикновено с нея се започва речта, което се тълкува като немощ, неубедителност, неподготвеност. Посочените думи разкриват липса на увереност в собствените думи . Още -  те са крайно досадни, защото истинският им смисъл е: „Знам, че не се изразявам ясно, но вие сте достатъчно интелигентни, за да разберете какво имам предвид...”От своя страна това кара слушателите да се чувстват неуверено, защото не могат да се досетят за какво става дума.
         Метафразите „Един вид...” и „На практика”  служат за извинение, когато ораторът не намира точната дума или правилния израз, които да употреби според контекста на изказването си. 
Метаезикът съществува поради няколко причини: да омекотява ударите, които си нанасяме взаимно; позволява ни тайно да манипулираме нашите слушатели; да изтъкваме собствените си добродетели и достойнства; да изливаме отрицателни емоции при това без да изглеждаме откровено груби. Едни от ритуалните фрази – клишета са „Чудесно!”, „До скоро!”, „За мен бе удоволствие да се запозная с вас” – обикновено те се използват, когато нямаме намерение да поддържаме и задълбочаваме познанството си с дадена аудитория. Така твърдят изследователите Пийз и Гарнър на стр. 206. Но произнасяните изрази  могат да имат и други лингвистични нюанси, които да са индикатори на искреност и откровеност за намеренията на говорещия.

     С всяко ново поколение се появяват нови метадуми, метафрази и изрази, а редица стари избледняват и постепенно излизат от употреба. В близкото минало най – често употребяваните паразитни думи са „определено”, „или нещо такова...”Свръхподчертаването чрез думата „определено” всъщност събужда подозрение относно намеренията на говорителя. Преувеличаването се тълкува като израз на неувереност и съмнителна достоверност.   
       Метаизразът „нещо такова” е използван като извинение за неправилно употребена дума. Сега този израз е заменен с подобния по смислово значение метаизраз – „Ако ви харесва...”, а
думата „определено” е заменена с „Всъщност...”
      Към края на ХХ век в деловия свят метаезикът се употребява все повече. Изследователите Пийз и Гарнър твърдят, че сами по себе си думите не носят почти никакви емоционални послания / с.207 /. Те предават само факти и информация. Но истината се крие в долавянето и в разбирането на контекста. Също и в разбирането на конкретните обстоятелства ЗАЩО са употребени едни или други думи. Неправилната или погрешната употреба на някои думи и метаизрази могат грешно да се изтълкуват и да влошат взаимоотношенията.
         Някои думи като притежателното местоимение „мое”, Моя”, „мои” издават емоционална обвързаност на говорещия със следващите думи в изречението. Например „моите студенти” издават емоционална обвързаност на академичното лице, докато употребата само на думата „студентите” показва  известна отчужденост и хладина.
         Промяната на акцента, т.е. наблягането върху една или друга дума може  напълно да промени смисъла на цялото изречение.  Например „АЗ трябва да се заема с тази работа...” Набляга се центрирано върху Аз – а и това придава егоцентричен нюанс на посланието.  „Аз трябва да се заема с тази работа...”  Набляга се върху необходимостта от действие. По същия начин ако акцентуваме на другите думи – да се заема, с тази, работа – смисълът се променя и съвсем ясно се показва по какъв именно начин е възможно да се манипулира онова, което слушателите ще чуят. Така обаче могат да се получат недоразумения и различия в тълкуванията.
       Обикновено хората си изработват и използват едни и същи повторяеми, досадни навици в езика на тялото. По същия начин те си служат и с привични, изтъркани от употреба фрази, наречени клишета. Според Тълковния речник / 1973 / понятието „клише” означава : „Готова стереотипна фраза” / с.358 /. С клишето може да се сложи край на речта или да се предизвика аудиторията да отвърне с друго клише. Клишетата представляват групи от думи или изрази и обикновено се използват от хора, които нямат достатъчно богато въображение. Други оратори  са умствено лениви, те сякаш се въздържат да говорят по – интересно и оригинално. Трети са немощни, за да опишат някоя ситуация по – живописно и по – ярко. Баналностите и натурализмите са също вид клишета.
       Клишетата могат да дадат „ключ” към истинските мисли на говорителя. Например думата „случайно” или „По една случайност”  се използват като извинение за липсата на връзка между казаните изречения и са сред най – често използваните клишета в модерния свят. Подобно значение притежават клишетата „Впрочем”, „Докато не съм забравил”, „Тъкмо се сещам...”, „Просто се чудя дали...” Целта на тези клишета са да прикрият или омаловажат значимостта и важността на следващите изказани от говорещия думи.  Обикновено след употребата на тези клишета следва най – важната и същностна информация.
        Експертите по реторика ни съветват да изхвърлим подобни клишета и изрази от речника си. Същото се отнася и за баналностите, натурализмите и вместо тях – да започнем да упражняваме въображението си като мислим и говорим по – живописно и по – ярко. Ще бъде трудно от начало, но постепенно ще открием, че качеството на речите ни се подобрява и те започват да се възприемат по – благосклонно от аудиторията.
       Най – често срещаните метадуми са: „Откровено”, „искрено”, „честно” – те навяват мисълта, че говорещият е доста по – малко честен, откровен и искрен, отколкото твърди. Чувствителни членове на аудиторията несъзнателно долавят закодираното в тези метадуми послание и интуитивно се досещат, че ораторът се опитва да ги заблуди.
     По същия начин се възприема и думата „несъмнено” – тълкуването й се възприема като знак за съмнение в истиността.
        Мнозина оратори имат вредния навик да си служат с подобен род метадуми. Често ги използват като увод към някое свое наистина искрено твърдение или с намерение да го подсилят без да осъзнават, че по този начин обаче то в крайна сметка зазвучава неубедително.
        Метадумата „ нали” принуждава слушателите да се съгласят с неговата гледна точка – на оратора. Подобна употреба на „ нали” в края на изречението вдъхва известно съмнение относно способността да се схваща и разбира за какво всъщност става дума.
        Метадумата „ само” се използва, за да омаловажи значението на следващите думи в изречението. Например ако чуем израза „Ще ви отнема само 5 минути...” се отнася за хора, които имат намерение да занимават аудиторията поне още час. Думата „само” се използва и за да облекчи съвестта на говорещия. Когато чуем тази дума да се употребява от оратора – добре е да се позамислим защо този човек  се опитва да омаловажи значението на това, което казва. Дали защото той не е достатъчно сигурен в себе си, за да каже какво действително чувства? Дали защото действително сам не вярва на чувствата си? Дали не се опитва съзнателно да измами аудиторията? Или не се опитва да се отърве от лична отговорност? Едно по – внимателно вглеждане във връзката между думата „ само” и контекста, в който е употребена, ще ни разкрие отговора.
      Метадумата „опитвам се” се употребява като метаглагол от хора, които са неуверени в себе си или са свикнали да не се представят добре и /или/ се провалят. „Ще направя, каквото мога” е метаизраз, който се възприема като сигнал за надвиснал провал.
      Само се опитах да помогна” или „Просто се опитвах да помогна”  са типови метафрази, обикновено използвани от клюкари или навлеци, когато бъдат „усетени”, че си пъхат носа в чужди работи. В този контекст „просто” и „само” е опит съзнателно да се омаловажи съзнателната намеса в чуждия живот, а и намеренията едва ли са били искрени за решаване на проблема.
      „Ще видя какво мога да направя...”, Ще положим всички усилия”, „Ще се погрижим за това” – това са любими метаизрази на корпоративни ръководители или чиновници, които искат да отбият номера.
        Метаезикът от две думи от типа на „Да, но...”е престорено съгласие, което издава опит да бъдат избегнати настояванията за заемане на категорична позиция. Обикновено „но”опровергава казаното преди него и е сигнал, че до този момент човекът е лъгал. Тази ситуация е по – характерна за по – тесни взаимоотношения, но е и сигнал за оратора, особено ако казва „ И все пак...”, „Обаче...”, равностойни по смисъл на „да, но”.
        Метаизразът „При цялото ми уважение” издава друг смисъл – говорещият не само не уважава слушателите си, но и в известна степен ги призира. Подобно твърдение /с. 215 / на Пийз и Гарнър е малко подсилено и крайно. Определят го като „усукан начин” да се срита слушащия „като му се подложи мека възглавничка, върху която да падне”.
        Често се употребяват и метаизрази като „Не си измислям”, „Не се шегувам”, „Защо ще ви лъжа”. Настойчивостта, с която ораторът афишира своето намерение всъщност е право пропорционална на замислената от него манипулативна измама. Говорещият предусеща, че аудиторията няма да му повярва, или осъзнава, че онова, което казва, звучи неубедително, затова започва изреченията си с горепосочените изрази.
         Една от най – широко разпостранените фрази от две думи е „разбира се”. Нейните послания са с три разновидности: саркастична, самодоволна, любезна. Много често тази метафраза е средство, с което ораторът постига своето като внушава, че всички останали са съгласни с изказаното предположение.
          Манипулативният метаезик разкрива намерението на говорещия да постигне или наложи своето желание, а за по – тесните контакти – да подмами към нещо, което иска от събеседника си.  Изрази като „Не мислите ли”, „Нямате ли същото чувство...”, „Нали така?” – ултимативно изискват от аудиторията да отговори на оратора с „да” и да му позволява да я манипулира в идеи, решения, предложения.
        Подобно звучене има и метаизразът „Както навярно знаете” – слушателите са манипулирани да отговорят с „да”.
        Ако чуем фрази като От милосърдие”, „От добро сърце” – то в повечето случаи ораторът, който ги изрича, е с не особено чисти помисли.
       Изразите „Би трябвало”, „Би следвало” , „По мое мнение” са всъщност едни от най – манипулативните фрази. Означават всъщност „Направи точно това, което ти казвам!”.
     Няма да повярвате, но...” се тълкува като желание на оратора да разпостранява информация за другите и това желание е натрапчиво и маниакално - това подсъзнателно се прикрива с този израз. В по – тесните контакти подобни изрази са: „Не би трябвало да ти го казвам, но...”, „”никому ни дума за това”...
      Изразът „Надявам се по – скоро, че...” е мъдър начин да не се изказва собствено мнение като се внушава обаче тъкмо обратното – че се изказва  собствено мнение.
     „Бих могъл да кажа нещичко по въпроса...”  - тази метафраза се употребява с две цели: като хумористична закачка или като стръв за започване на спор.
        Други две любими на ораторите метафрази са: „Не ме разбирайте погрешно” и „ По принцип...” – в превод означават точно обратното.
       Някои самолюбиви оратори крият гъделчетата на собствената си мания зад някои често употребявани метафрази: „Според моето скромно мнение” – в което прозира надуто самочувствие и е любим израз на възрастните егоисти; „Ако ви интересува моето мнение” – любим израз на младите многознайковци, подчертаване на собствената значимост при всички случаи, когато никой не ги пита за мнението им.  „Страхотно!”, „Супер!”, „Абсолютно!” – това са най – често употребявани в съвремието ни метаизрази, които обаче издават не само ленив ум, но и преиначаване до хоперболизиране, с което се подчертава умишлено повдигане на личното самочувствие.
        „Далеч съм от мисълта...”  - е израз – увод към някое дълбокомислено съждение и негласно внушаване на слушателите, че за тях ще е много добре ако харесат и се възхитят на оратора.
    „Направихме, каквото можахме”- издава самочувствие на самовлюбен маниак, който подчертава при всички случаи собствената си значимост.
         Метаподпалвачи на интереса – така авторите на изследването „Езикът на тялото. Скритият смисъл на думите” / 2000 / Пийз и Гарнър определят ораторите, които използват любими изрази, за да разпалят любопитството на аудиторията. Сред тях са: „А знаете ли...”, „ Познайте какво стана после...” – но те са употребявани най – често от хора, които не са уверени в изказа си, било защото подсъзнателно се боят, че не са интересни, било, защото страдат от словесна неубедителност.
         Метафрази – „фитили на убеждаването” имат за цел да принудят аудиторията да се съгласи и приеме гледната точка на говорещия, но същевременно разкриват много ясно намеренията, мислите и предразсъдъците му. Някои от тях са ”Какво мислите за...”, „Какво бихте казали за...” – и те звучат като своеобразен увод за излагане на личното отношение на оратора по дадена тема.
           Целта на метафразите „Защо не...” и „Мисля, че всички сме съгласни...” е да се принуди аудиторията да приеме гледната точка на оратора и да не влиза в спор с него. Също и „Нека уточня следното...” – издава незачитане на аудиторията и съмнение в нейната интелигентност и способност да разбира ясно нещата.
          Сред популярния метаезик  са изрази като: ”Не съм прекалил, нали?” , „Не говорих твърде дълго, нали?”, които манипулират слушателите да отговорят с „не”. „Точно се канех да кажа...” звучи точно обратното.
          Когато знаем на какво да обръщаме внимание, когато слушаме и когато говорим, разшифроването на метафразите може да бъде не само изключително полезно, но и забавно .
         Метафразата „Не бих искал да изглеждам...” обикновено е последвана от дума, която съвсем недвусмислено издава как именно се чувства говорителят или какви са истинските му намерения.
         При повечето бизнеспреговори се наблюдава пищно разлистване на самолюбия. Фрази като „Вероятно ще ви е интересно да узнаете”, „Нека обобщим нещата по следния начин...”се превеждат като преобърната версия на фактите.
          При семейните ситуации децата, притежаващи голяма чувствителност, разчитат метаезика със същата лекота, с която разшифроват езика на тялото. Например изразът „Когато бях на твоите години” / съответно употребяван и от ораторите / -  успешно убива всяка възможност за завързване на диалог, най – вече защото децата / младите / изобщо не могат да повярват, че който и да било възрастен някога е бил млад. За повечето деца „Ако не престанеш с това, аз ще...” , „Колко пъти съм ти казвал... „ това са все метафрази с възможно най – отблъскващ характер.
          Публичната изява, за да е ефективна, трябва да е достатъчно гъвкава откъм употребата на метаезик. В ежедневни упражнения при съвсем обикновени разговори с наши близки можем да се вслушваме в посланията, за да свикнем да разграничаваме баналностите, клишетата. Което обаче означава – да ги изхвърлим от собствения речник или ги подменим с по – справедливи по смисъл и значение думи. „Слушането между редовете” ще създаде умение да се научим да прозираме истината, скрита с цел да ни манипулира. Особено бдителни да бъдем към метаезика на медиите – новини, телевизионни и радиосъобщения, изказвания и интервюта на известни личности.
         Етичните харизматични личности предпочитат да демонстрират онова усещане за начина, по който филтрират информацията, събитията, идеите, предложенията през собствените си уникални карти на света. Езиковите знаци, които използват, индикират мъдростта на зрелостта, даваща си сметка за отговорността към езика. Той трябва да изобилства с езикови маркери, чрез които се създава атмосфера, в която позитивната и негативната воля са балансирани в полза на положителната настройка. Речта така да е структурирана, че да подпомогне аудиторията да проумее истинската стойност на посланията, а идеите – по – лесни за приемане и следване.

 





Гласувай:
5



1. анонимен - молодежное пальто мужское
17.10.2012 09:19
Привет!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://www.orenka.ru/user/PabMinnaDiz/>каталог деловой одежды </a> вязанные кофты <a href=http://www.taxi-smska.ru/user/agellussy/>образцы платьев </a> русский интернет магазин китайской одежды <a href=http://on.ch.ua/user/harialmocaisa/>платье туника купить </a> одежда интернет магазин ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://kamagra-100mg-online.blog.hr/>Kamagra Gel Blue pills </a> - Kamagra shop Oral Order : ajanta pharma Kamagra soft tabs picture : <a href=http://discounted-kamagra.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly last minute </a> - Generic Kamagra sold in the US
цитирай
2. анонимен - платья зара
17.10.2012 18:26
Привет!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://tg-project.ru/user/Jedevitep/>детская одежда орби интернет магазин </a> интернет магазин одежда <a href=http://warezmir.ru/user/Oscilmsmisutt/>кофта женская </a> костюм большого размера купить <a href=http://botarusu.narod2.ru/>платье сшить своими руками </a> одежда ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://lowest-kamagra-prices.blog.hr/>pharmacy sale Kamagra overnight delivery </a> - Kamagra better : Online US pharmacy Kamagra without prescription : <a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra in berlin </a> - Kamagra Oral Jelly 100mg get ajanta pharma
цитирай
3. анонимен - женская одежда интернет магазин турция
18.10.2012 03:50
Здраствуйте!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://ig-radio.ru/user/aronnabouniot/>купить сток обувь </a> модные футболки <a href=http://lugazor.lg.ua/user/tivotrursibra/>нижнее белье </a> купить рюкзак deuter <a href=http://olegaloce.narod2.ru/>вязание крючком платья для девочек </a> платье вечернее недорого купить ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly review canada Online without </a> - Kamagra discount pharmacy : super online Kamagra Oral Jelly : <a href=http://kamagra-100mg-online.blog.hr/>Kamagra Buy Online UK fast delivery </a> - Kamagra 50
цитирай
4. анонимен - интернет магазин мужской одежды китай
19.10.2012 10:25
Привет!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://www.bombus.su/user/Abnorieimpene/>клип платье белое </a> шлепанцы женские <a href=http://real-funny.ru/user/agittydeact/>качественная одежда интернет магазин </a> работа в интернет магазине одежды <a href=http://dejavu.ua/>женские кошельки </a> штаны галифе ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://cialis-tadalafil.webstarts.com/>Cheap Generic Kamagra online overnight </a> - who manufactures Kamagra st Kamagra tablets next day delivery Oral Kamagra Oral Jelly suppliers australia : Kamagra tablets Cheap Super : <a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Online drug stores Kamagra meds Online </a> - get Online Kamagra pay c.o.d.
цитирай
5. анонимен - мужская одежда оптом украина
19.10.2012 19:28
Привет Всем!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://nikolaevmmm2011.com.ua/user/artikeentem/>платье купальник купить </a> летние платья сарафаны 2012 <a href=http://www.pornotransi.ru/user/inhendjainE/>платье футляр купить </a> платья с узорами <a href=http://dejavu.ua/>купить пальто для беременных </a> носки ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://kamagra-oral-jelly.blog.hr/>Kamagra bulgaria </a> - Kamagra Oral Jelly australia Online ajanta pharma : Kamagra Oral Jelly suppliers usa sildenafil citrate : <a href=http://cheap-kamagra-online.blog.hr/>get online Kamagra orders c.o.d. </a> - Kamagra gel effects
цитирай
6. анонимен - шубы из чернобурки распродажа
20.10.2012 23:38
Привет Всем!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://www.taxi-smska.ru/user/agellussy/>купить нарядное платье </a> galife jeans <a href=http://biznes-week.ru/user/SaniadabKed/>магазин модной одежды для женщин </a> купить дорогой костюм <a href=http://vileika.su/user/Greelspex/>интернет магазин одежды в кирове </a> esprit каталог ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Kamagra tablets in chennai </a> - green Kamagra : Super Kamagra tablets apcalis : <a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>Kamagra UK shop </a> - Kamagra special delivery UK
цитирай
7. анонимен - купить футболку с флагом
22.10.2012 04:06
Привет!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://tr.board.goodgamestudios.com/empire/member.php?818393-arroriRog>платья miss miss </a> бижутерия мелкий опт <a href=http://droid-os.ru/user/Haksskyclecok/>белое платье 2010 </a> модные женские джинсы 2012 <a href=http://www.countryguide.ru/user/freestyeffedo/>купить обувь катерпиллер </a> купить джинсы в магазине ... Хороших Вам покупок!
-====-
<a href=http://kamagra-100mg-online.blog.hr/>Kamagra 100mg Online </a> - purchase Generic Kamagra drugs :.mail Online Order Kamagra .:<a href=http://cialis-tadalafil.webstarts.com/>Kamagra Oral Jelly california </a> - Kamagra UK dealers de Kamagra pills and Kamagra
цитирай
8. анонимен - интернет магазин одежды набережные челны
30.10.2012 09:22
Здраствуйте!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://lucylu.me.uk/forum1/member.php?action=profile&uid=58901>интернет магазин одежды брюки </a> модная молодежная одежда <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#вечерние-длинные-платья»>вечерние длинные платья</a> купить спортивную сумку адидас <a href=http://rezzeptik.bzs.su/user/Breevewipmept/>картинки молодежная одежда </a> интернет магазин мужской одежды украина ... Успехов Вам!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-now.blog.hr/>next day delivery Kamagra with no script </a> - Kamagra scotland mail order : Kamagra tablets review Jelly : Discount for re 5 7 % <a href=http://cheap-kamagra-online.blog.hr/>find Kamagra for sale on line </a> - Kamagra Oral Jelly 100mg discounts
цитирай
9. анонимен - распродажа купальников интернет магазин
31.10.2012 16:25
Привет Всем!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://cs-gaming.net.ua/user/Ababeanda/>интернет магазин детской одежды хабаровск </a> вязаные кофты <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#подскажите-интернет-магазин-одежды»>подскажите интернет магазин одежды</a> платья с завышенной талией <a href=http://xn-----elcble7amdgkfrxj8l.xn--p1ai/user/embermTak/>распродажа одежды большого размера </a> мужские штаны купить ... Хороших Вам покупок!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly without health </a> - efficacite de Kamagra : Kamagra Oral Jelly suppliers cherry chocolate : Discount for re 5 7 % <a href=http://discounted-kamagra.blog.hr/>Kamagra 100mg australia Buy Generic viagra </a> - kamagra 15 zl
цитирай
10. анонимен - платья для полных женщин фото
01.11.2012 02:33
Здраствуйте!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://ya-suka.com/video/user/clieneFes/>azza каталог одежды </a> casual одежда <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#интернет-магазин-одежды-для-сна»>интернет магазин одежды для сна</a> river island каталог <a href=http://bananator.org/user/Enlireent/>купить длинное шифоновое платье </a> купить платье ... Успехов Вам!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-online-drug-stores.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly united states </a> - sildenafil Oral Jelly Kamagra : buy cheap kamagra online uk : Discount for re 5 7 % <a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/>Super UK Kamagra Jelly </a> - Order Kamagra Online without prescription
цитирай
11. анонимен - ветер платье
01.11.2012 22:59
Доброго времени суток!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://www.footballno.ru/user/MerwaySwory/>интернет магазин детской одежды саратов </a> пижама купить <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#длинные-платья-летние»>длинные платья летние</a> интернет магазин одежды в саратове <a href=http://www.blublogs.com/member.php?action=profile&uid=118552>купить подводный костюм </a> летние сарафаны ... Хороших Вам покупок!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>Kamagra Soft tabs ED </a> - sildenafil citrate Kamagra : who makes Kamagra st : Discount for re 5 7 % <a href=http://kamagra100.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly is it dangerous </a> - fed-ex Kamagra Oral Jelly
цитирай
12. анонимен - беременное платье
03.11.2012 20:25
Здраствуйте!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://worldmags.net/user/Alteteagine/>платье солнце </a> купить босоножки <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#модная-школьная-одежда-2012»>модная школьная одежда 2012</a> медная бижутерия <a href=http://online1tv.ru/user/reargaitype/>интернет магазины питера одежды </a> стильная молодежная одежда ... Удачи Всем!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>pricing for Kamagra </a> - te koop echte kamagra : Kamagra Oral Jelly australia free shipping : Discount for re 5 7 % <a href=http://100mg-kamagra.blog.hr/>Oral Jelly UK Kamagra tablets </a> - Oral Jelly 100mg Europe Kamagra tablets
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shonyrai
Категория: Изкуство
Прочетен: 217543
Постинги: 14
Коментари: 65
Гласове: 24
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031